INTERVIURILE
Eu pun accent pe abilități personale şi trăsături de caracter
Interviu cu Carmen Lazăr Monmarch
Coordonator al Departamentului de Relații Publice și Comunicare @ Crédit Agricole România
Am stat de vorba cu un specialist în comunicare, care consideră că un rol important în a face o organizație atractivă pentru angajați îl joacă efortul constant de a-i susține pentru a face față ritumului alert al schimbării și acela de a construi un brand de încredere.
1. Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le știm despre Carmen?
Conduc Departamentul de Relații Publice și Comunicare din Crédit Agricole România și sunt responsabilă de dezvoltarea și implementarea unei strategii de comunicare integrată, care să acopere printre altele comunicarea internă și externă, relații publice, CSR sau comunicarea instituțională.
2. Care a fost momentul în care ți-ai descoperit vocația pentru PR? Dacă nu ai fi lucrat în acest domeniu, ce ţi-ar fi plăcut să fii şi de ce?
Încă din liceu organizam evenimente şi eram “purtător de cuvânt”, dar fără să știu că acestea sunt, de fapt activități specifice de comunicare şi relații publice. În calitate de șef al clasei îi reprezentam pe colegii mei la întâlnirile generale şi am organizat multe dintre reuniunile clasei mele.
Primul meu job oficial în comunicare a fost în cadrul unui ONG din Praga. Acest proiect a jucat un rol foarte important în percepția mea despre rolul unei persoane care lucrează în PR, deoarece impactul acțiunilor a fost foarte puternic şi imediat.
Dacă nu era PR şi comunicare, mi-ar fi plăcut să lucrez pentru o casă de licitații, gen Christie’s sau Artcurial. De asemenea, şi mai de curând, mi se pare foarte interesant domeniul guvernanţei corporative.
3. Cum recunoști un candidat potrivit să lucreze în PR? Cum îi departajezi pe candidații cu profiluri similare? Care este aspectul care face diferența?
Depinde de rolul pe care-l ocupă. În general aş spune că este esențial să vorbească şi să scrie corect românește. Eu pun accent, chiar mai mult decât pe experiența profesională, pe abilități personale şi trăsături de caracter cum ar fi punctualitatea, sinceritatea, capacitatea de planificare, atenția la detalii, standarde de calitate ridicate în ce privește materialele sau acțiunile, orientarea spre soluții, curiozitate, o atitudine pozitivă şi etică.
4. Ce rol joacă dezvoltarea angajaților în cultura voastră organizațională?
Facem parte din Grupul Crédit Agricole (141 000 de angajați în 47 de țări) şi dezvoltarea angajaților este considerată ca fiind un factor esențial în creșterea performanței sale.
De aceea Grupul Crédit Agricole şi-a dezvoltat propria universitate, IFCAM, care oferă peste 600 de cursuri concepute să dezvolte expertiza angajaților în activitatea lor de bază dar şi să dobândească aptitudini necesare în viitor. De asemenea, Grupul este preocupat de creșterea implicării angajaților şi aspiră la optimizarea dialogului care să sprijine transformarea organizației. Un exemplu în acest sens îl constituie studiul ERI care se efectuează anual în toate entitățile Grupului.
5. Care sunt metodele de retenție ale personalului care crezi că au succes în cadrul Crédit Agricole România şi în echipa ta?
Din punctul meu de vedere, angajamentul băncii de a facilita accesul la formare şi dezvoltare, autonomia şi varietatea proiectelor şi sarcinilor, împreuna cu apartenența la unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, birouri în centrul Bucureștiului, precum şi un bun echilibru între viața profesională şi cea privată, sunt tot atâtea motive pentru a continua să lucrez pentru această organizație.
6. Cum vezi relația dintre departamentul HR şi cel de PR?
HR este departamentul responsabil de toate aspectele legate de angajații băncii, de la angajare până la definirea beneficiilor sau a măsurilor de retenție. Departamentul de PR şi Comunicare are rolul principal de a informa angajații cu privire la activitatea, valorile sau strategia organizației.
Astfel, între cele două departamente există o cooperare naturală, obiectivul nostru comun fiind acela de a consolida încrederea în organizație, de a câștiga angajamentul colegilor noștri față de sarcini şi proiecte şi de a spori motivația lor.
7. Ce părere ai despre noile generații și cum a trebuit Crédit Agricole să se adapteze pentru a deveni atractivă pentru ei? Care a fost rolul departamentului PR?
În ciuda unei abordări diferite în ce privește viața şi munca, cred că aspirațiile rămân aceleași: dezvoltare profesională, recunoaștere, recompensă.
În general, totul în jurul nostru se schimbă şi cu siguranță tehnologia şi internetul au accentuat ritmul schimbării. Acest lucru este mai evident dacă ne uităm la felul în care gândesc, muncesc, trăiesc sau ce așteptări au noile generații. Dacă este să ne uităm la cum se desfășurau activitățile de comunicare acum zece ani, o să vedem un proces mai greoi, care implica mai multe resurse şi mai puține canale de comunicare. Acum, informațiile abundă, sunt ușor accesibile şi comunicarea este instantanee.
Construirea unui brand de încredere joacă un rol important în a face o organizație atractivă pentru angajați. Rolul meu este de a comunica viziunea companiei şi valorile noastre de bază şi de a-i face să înțeleagă, pe toţi şi pe fiecare, modul în care eforturile lor individuale contribuie la dezvoltarea organizației.
8. Care sunt lucrurile care îți aduc cele mai mari satisfacții la locul de muncă?
În general, sunt mulțumită de fiecare proiect pe care-l finalizez la timp, la cele mai înalte standarde şi care are un impact real asupra publicului vizat. În special, sunt mulțumită de fiecare dată când finalizez un proiect nou şi dificil, deoarece, pe lângă satisfacția oferită de un lucru bine făcut, apare şi plăcerea dată de autodezvoltare şi autodepășire.
10. Cum crezi ca ai putea să aduci plus valoare comunității?
Prin împărtășirea lucrurilor deprinse în cursul activității mele şi mai ales a greșelilor şi învățămintelor trase în urma acestora.
9. Ce așteptări ai de la comunitatea Great HRs și care crezi că sunt îmbunătățirile pe care activitățile desfășurate aici le pot aduce companiilor din România?
Cred că sloganul Great HR Community rezumă foarte bine scopul unei comunități: contribuie, schimbă şi creează! Pentru mine, rolul unei comunități este acela de a acționa ca un mediu dinamic care să permită membrilor săi explorarea unor interese comune, să faciliteze exprimarea părerilor, dar şi să stimuleze dezvoltarea ideilor şi promovarea colaborării într-un domeniu.
Legat de ce aş îmbunătăți, cred că este întotdeauna util să vedem mai multe studii şi cercetări pe diverse subiecte, materiale despre tendințe etc.
Intervievator: Ioana Ștefan
Ambasador GreatHRs