ARTICOLELE
Esti noul angajat?
Esti noul angajat? Fii atent la cateva trasaturi ale culturii organizationale, s-ar putea sa iti fie mult mai usor sa te integrezi printre noii colegi.
Daca pana acum am vorbit despre procesul de recrutare si cum ar trebui sa tratam un feedback negativ, astazi voi vorbi despre partea cea mai frumoasa a Resurselor Umane- alaturarea unui nou membru in organizatie.
Alexandra Vladut
HR Business Partner @General Electric Manufacturing Company
De cele mai multe ori, atunci cand veti accepta o oferta pentru un nou loc de munca, veti avea un timp limitat de integrare si adaptare la noua organizatie- regula celor 90 de zile. Pe de alta parte, numeroase studii sustin ca un nou angajat devine 100% adaptat si productiv intr-un timp si mai mare, de la 6 la 12 luni. De cate ori nu le-a fost dat colegilor de breasla sa vada persoane nou angajate extrem de talentate care pur si simplu nu s-au adaptat sau au facut-o cu mari eforturi, si asta pentru ca nu au reusit sa inteleaga cu adevarat cultura organizatiei din care au ales sa faca parte. Acest lucru se intampla pentru ca uneori angajatorii nu au timp sa explice cu adevarat cultura companiei noilor veniti iar, pe de alta parte, noii angajati devin extrem de preocupati de noile responsabilitati, de noul sef, incat uita/ nu au timp sa studieze in profunzime ce pune in miscare respectiva companie. Pana acum, in munca mea ca om de HR, dar si ca angajat, am identificat cateva dimensiuni ale culturii organizationale care trebuie analizate in detaliu si care este posibil sa va ajute sa navigati spre succes in noul job.
1. Relationarea
Fiecare companie priveste diferit modul prin care se cultiva relatiile, timpii in care se poate rezolva o situatie si se pot lua decizii daca exista colaborare. Am intalnit companii in care puteai rezolva o situatie mai rapid prin faptul ca petreceai timp in persoana cu decidentii si nu prin zeci de email-uri. Astfel, cred ca primul lucru care va va ajuta sa va faceti o idee despre cum sa abordati partea de relationare in companie, este sa discutati cu persoanele cu experienta in companie. Spre exemplu, inainte sa obtineti un raspuns sau ajutor pe un proiect, va trebui sa construiti o relatie solida cu acea persoana? Sau e suficient sa va introduceti scurt si apoi sa spuneti imediat de ce aveti nevoie?
2. Comunicarea
Atunci cand va aflati la un nou loc de munca, acordati putin timp intelegerii modului prin care oamenii comunica. O fac prin canale formale de comunicare, cu intalniri stabilite cu mult in avans sau se merge mai mult pe ideea intalnirilor spontane, fara o pregatire detaliata in prealabila? Colegii va pot ajuta cu mai multe detalii cu siguranta. Ierarhia in companie dicteaza de cele mai multe ori si modalitatile de comunicare folosite in acea organizatie. De exemplu, in companiile cu ierarhii bine definite este posibil sa observati ca va trebui sa motivati o discutie cu un senior manager pana sa ajungeti sa discutati efectiv cu el. In companiile care nu se bazeaza neaparat pe ierarhii rigide, este posibil sa va fie mult mai usor si chiar sa fiti incurajati sa discutati liber cu managerii. Cred ca recunoasteti cele doua tipologii despre care am povestit mai devreme.
3. Luarea deciziilor
Desi poate ati inclina spre a spune ca nu e un subiect ce ar trebui sa intereseze un nou angajat, mai ales daca nu e intr-o pozitie de decizie, tind sa spun ca ar fi o abordare eronata. De fapt, modul in care o companie ia decizii va poate afecta mai mult decat va imaginati. Veti intalni companii in care deciziile se iau ca urmare a unei sedinte formale sau companii in care decizia finala o sa fie comunicata la pranz, la o cafea, in cel mai informal mod cu putinta. Incercati sa observati cate decizii se iau ca urmare a unui meeting si cate “offline” in organizatia din care faceti parte. De asemenea, incercati sa observati daca oamenii sunt inclinati spre actiune sau mai curând spre analiza amanuntita inainte de a lua o decizie. Acest aspect va va ajuta sa invatati cum puteti influenta decizii, daca e nevoie de tact si rabdare sau de o atitudine extrem de pro-activa, de actiune imediata. Pe de alta parte, trebuie sa fiti atenti si la propriul stil de actiune si cum il puteti adapta la organizatie, cat de confortabil va este sa va adaptati.
4. Individ sau Grup?
Din nou, veti observa doua categorii mari de companii, desigur cu sub-tipuri. Primul tip de organizatie va incuraja munca individuala iar cealalt colaborarea intre indivizi. Sigur, daca este sa ne luam dupa cerinta “Team player” omniprezenta in anunturile de angajare, am tinde sa credem ca toate companiile incurajeaza rezultatele obtinute prin efortul unei echipe. Nu este chiar asa. Daca o companie are o abordare individualista, veti observa ca incurajeaza mentalitatea de Erou, prin care sunt recunoscuti indivizii ambitiosi. In general recompensele sunt individuale iar evaluarea performantei va fi bazata pe scoruri tot individuale, unde contributia unica a eroilor este justificata colegilor. Organizatiile indreptate spre succesul de grup sunt ceva mai echilibrate, fiind orientate catre obiective si rezultate comune. Dar pentru cineva cu aspiratii inalte si nevoie de progres rapid in cariera, acest tip de organizatie va parea mult prea lent. Va puteti da seama destul de repede catre ce tinde organizatia din felul in care colegii discuta in intalniri. Folosesc mai mult “Eu” sau “Echipa”?
5. Schimbarea
Un alt factor cultural ce poate impacta parcursul vostru intr-o companie este pozitia organizatiei in fata schimbarii. De multe ori, veti intalni persoane reticente in a va asculta opiniile, mai ales daca acestea au tendinta de a schimba anumite cutume, tocmai pentru ca sunteti cei noi. Pe de alta parte, organizatiile au tendinta din ce in ce mai mult sa-si coopteze leaderi care nu au crescut in companie, tocmai pentru a veni cu o perspectiva noua, pe alocuri indrazneata. Ce se intampla de cele mai multe ori insa e ca acestia nu reusesc sa se mentina in acel rol prea mult, tocmai pentru ca omit indiciile culturale despre care am vorbit mai sus si, pentru ca nu au parte de un onboarding adecvat, subestimeaza de foarte multe ori legaturile stranse cu care trebuie sa lucreze din interior pentru a avea sustinere in schimbari ulterioare. Intotdeauna va trebui sa va intrebati: Pot sa fiu pro-activ, determinat sa schimb, rapid in decizii sau este mai bine sa nu ma grabesc, sa investesc in relatii si dialog? Raspunsurile vin cu timpul, veti observa reactiile celor din jur daca testati ambele variante.
De retinut:
Principalul aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand va alaturati unei noi organizatii este ca realizarile anterioare nu sunt cele care va vor permite sa actionati in afara normelor culturale ale organizatiei din care faceti parte acum. Cei mai multi angajatori isi selecteaza angajatii pe baza experientelor trecute, dar succesul vostru viitor va fi determinat de impactul pe care il aveti in organizatie. In functie de cat de in detaliu veti intelege cultura organizatiei, impactul vostru poate fi amplificat si va poate ajuta sa progresati sau poate sa devina un obstacol care, mai devreme sau mai tarziu, va va face sa parasiti compania.