ARTICOLELE
Ce este o comunitate?
Aud frecvent în jurul meu cuvântul “comunitate” - avem comunități pe facebook, brandurile au comunitățile lor, posesorii anumitor mărci de automobile au comunitățile lor. Este un cuvânt foarte folosit, în special în zona comercială, deoarece ne dă impresia că acolo este mai mult decât o simplă experiență de a cumpăra ceva, este și o relație între toți cei care au cumpărat acel produs/serviciu.
Ca și coach profesionist am fost și sunt parte în crearea multor comunități, în interiorul unor organizații sau comunități de practică, in piața liberă.
Din perspectiva mea este multă confuzie legată de termenul “comunitate” – în prezent acest termen este folosit pentru tot ce are legatură cu mai mulți oameni care sunt interesați de la ceva tangibil, ca un produs sau serviciu, până la idei abstracte.
Rodica Obancea
Master Certified Coach (MCC) Executive & Team Coaching
Dicționarul explicativ al limbii române definește comunitatea ca fiind un grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune.
Multe dintre comunitățile despre care aud în jurul meu nu sunt de fapt comunități, sunt o serie de evenimente făcute periodic, o pagină de Facebook, un grup de cumpărători loiali unui brand, o conferință anuală, toti fanii unui brand e-commerce, follower-ii din social media, toți cei care folosesc Twiter, etc.
Cum ar fi dacă comunitatea ar înseamna sentimentul de tovărășie cu alți oameni cu care ai în comun o cauză, atitudini, interese, obiective sau o viziune?
Oamenii care au ceva în comun și pe care îi leagă o relație de apartenență, de contribuție la ceva mai mare decât fiecare dintre ei, la un scop comun, creeaza o comunitate.
Unul dintre antropologii cunoscuți ai lumii, Margaret Mead, spunea simplu “să nu ne îndoim niciodată de puterea unui grup mic de oameni dedicați, cu angajament, care pot să schimbe lumea, este singurul lucru care funcționează.” Eu folosesc frecvent această idee a lui Margaret Mead – vorbește despre puterea oamenilor de a se mobiliza, puterea de a schimba cu adevărat ceva începând de jos, de la bază, nu neaparat de la vârful unei structuri, al unui sistem sau organizație. Vorbește despre puterea mișcărilor sociale fără a ne mai aștepta să o facă alții pentru noi.
În mediul de business vorbim despre comunități de practică și comunități de interese – rețele de oameni care se auto-organizează, având o agendă comuna, o cauză sau un interes, care colaborează împartășind ideile lor, informațiile și alte resurse.
Comunitatea și cultura unei organizații sunt adesea confundate. Nu reprezintă același lucru: cultura organizațională reprezintă atitudinle, obiceiurile, ritualurile, valorile și credințele comune tuturor membrilor unei organizațiii, care guvernează comportamentul lor acolo. Fiecare organizație are o cultură care serveste obiectivelor companiei sau stă în calea atingerii acestora, cultura asumată conștient sau care este parte a AND-ului organizației, în mod inconștient, dar acest lucru nu înseamnă că organizația respectivă este o comunitate.
Înțelegea completă a comunității înseamnă să avem în vedere mai multe dimensiuni și caracteristici – fiecare dimensiune trebuie să fie prezentă pentru a avea realmente o comunitate.
O comunitate reală presupune un grup de oameni care:
-
Au ceva în comun
O organizație poate fi privită ca o comunitate, oamenii care muncesc acolo au în comun reușita organizației și faptul că ei acționează acolo. Dacă muncesti pentru compania X, esti parte a comunității companiei X, sau dacă locuiești în Brașov, ești parte a comunității brașovenilor …
-
Le pasă de ceea ce au în comun
Doar pentru că o persoană are în comun o idee, valoare, serviciu… cu o altă persoană, nu înseamnă că le pasă de ceea ce au în comun sau de dezvoltarea și creșterea interesului comun. Să fii parte a unei comunități înseamnă să te intereseze, să pui atenție la dezvoltarea, evoluția a ceea ce aveți în comun.
-
Au grijă unii de ceilalți, se susțin reciproc
Să faci parte în mod real dintr-o comunitate înseamnă să te intereseze binele acelei comunități dar și binele oamenilor de acolo. Înseamnă crearea de relații sănătoase cu oamenii de acolo. Sunt puține comunități care au aceste caracteristici. În mediul de afaceri, o comunitate de practică întrunește criteriul interacțiunii între oameni, însă ei nu se susțin reciproc să învețe și să crească împreună.
-
Interacționează și conversează regulat
Interacțiunea și conversațiile regulate între membrii comunității contribuie la dezvoltarea fiecăruia dintre ei și la dezvoltarea temei/obiectivului/cauzei/viziunii pe care o au în comun.
-
Pasiunea pentru un scop comun
Comunitatea are nevoie de un scop, care îi inspiră și motivează pe toți cei care aleg să fie parte și să contribuie în această direcție.
-
Valori de bază comune
Deși fiecare dintre noi are valori, interese și preocupări diferite pentru a avea o comunitate în mod real, sunt necesare cateva valori de baza comune.
Aparteneța la o comunitate înseamnă mai mult decat a fi interest din când în când de ceva. Este despre a face împreună cu alții, de a contribui împreună la crearea și dezvoltarea unui scop comun, care are sens pentru toți cei implicați dar și pentru societate, ca întreg.
Vă invit să construim împreună Comunitatea GreatHRs și să multiplicăm practica creării de comunități și în mediul organizațional!